Karácsony előtt már nem ígérek több bejegyzést, de a mézeskalácsét még mindenképpen megosztom. Bár a könyv szerint érdemes 1 napig hűtőben pihentetni a masszát, nekem erre sajnos nem volt időm, így először kb. 10 órát, másodszor pedig csak kb. 5-öt pihent és így is teljesen jó volt. Ha ropogósan szeretjük vagy a karácsonyfára szánjuk, pár perccel később vesszük ki a sütőből. Ha inkább a vendégeket és saját magunkat etetnénk vele, akkor csak világosra sütjük.
A hozzávalók:
100 g vajat, 250 g mézet, 125 g cukrot (a kristály is jó, úgyis felolvasztjuk), 1 csomag mézes fűszert felhevítünk, majd picit lehűtjük.
500 g átszitált lisztbe 10 g sütőport keverünk, majd hozzáadjuk a mézes keveréket és 1 tojássárgáját. Összegyúrjuk és pihentetjük. Kiszaggatás előtt 5 mm vastagságúra nyújtjuk és 170 C-on, enyhén gőzös sütőben sütjük, 6-7 percig.
A díszítéshez 1 tojásfehérjét 180 g porcukorral min. 20 percig fakanállal keverünk. Akkor jó, ha már nem túl folyós, de ne is legyen túl kemény, mert akkor túl hamar megköt és nem is lehet szépen díszíteni vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése