2016. január 24., vasárnap

Eljegyzési gesztenyetorta westie-vel a tetején

Unokahúgom eljegyzésére készült a következő torta. Mivel az egész család gesztenye-rajongó, nem volt kérdés az ízesítését illetően. A díszítése viszont elgondolkodtatott...

...hiszen nemcsak az eljegyzést akartam szimbolizálni, de mindenképpen egyénre szabottan akartam feldíszíteni a "művet". Így került a torta tetejére Junior, a Csire család, de legfőképp Kati házi kedvence. Unidec masszából készült, és őszintén megmondva, még nekem is nagyon tetszett a végeredmény. A tortát még 2 gyűrű és egy gyűrűpárna is díszítette.

Következzen a recept!

Torta tésztájának, azaz az egyszerű piskótának a hozzávalói:


8 tojás
16 dkg kristálycukor
16 dkg átszitált liszt

A tojásfehérjét félkeményre verünk pici sóval, majd hozzáadjuk a kristálycukrot (nem porcukrot!) és kifényesedésig verjük. Amikor hirtelen kifényesedik a kemény hab, lekapcsoljuk a gépet, majd egyenként beletesszük a 6 tojás sárgáját. Mindegyiket 2-3 fordulattal elkeverjük és egy jól kenhető masszát kapunk. A gépet, habverőt eltesszük, innentől tilos használni!
A lisztet határozott, gyors mozdalotokkal elvegyítjük a keverékünkben, majd olyan tortaformába öntjük, aminek csak az alját zsírozzuk-lisztezzük, az oldalát nem! Ennek is oka van, ugyanis jobb, ha a piskóta ráragad a forma oldalára, így nem tud összeesni kihűlés közben. (ez a cukrászat tanárunk szuper trükkje, mondanom sem kell, bejött!) 180 C-on, 3 részben sütjük ki, így nem kell keresztben elvágni.

Tejszínhabos gesztenyekrém:


Hozzávalók:

2,5 dkg zselatinpor
7,5 dkg kristálycukor
1,5 csomag (30-35 dkg) gesztenyemassza
0,5 l cukrozott növényi tejszín
1-2 csomag vaníliás cukor
rum(aroma)



Zselét főzünk a zselatinporból és a kristálycukorból úgy, hogy 2,5 dl forrásban lévő vízhez adjuk. Felhabzásig keverjük, lehabozzuk, majd újra forraljuk és ismét lehabozzuk. Ha a zselé még mindig szagos, a művelet tovább ismételhető. Szobahőmérsékletűre hűtjük. (a tortához nem lesz szükségünk az összes zselére, a maradékot lefagyaszthatjuk).

A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk, vagy tökgyalun lereszeljük.
A tejszínt felverjük. Egyharmadát összekeverjük a gesztenyével, vaníliás cukorral, rummal és 1 merőkanál zselével. A keverékhez hozzáadjuk a tejszínhab újabb egyharmadát. Ezzel el is készült a krém.

A tortakarikát borítófóliával béleljük, majd rétegezve lerakjuk a piskótát és a krémet.
A tejszínhab maradék egyharmadával díszítjük a torta oldalát és tetejét.

Mint említettem a díszítéshez én Unidec masszát használtam, de a marcipán is remekül megfelel.

Aztán már nem is marad más hátra, mint a torta átadása az ünnepelteknek, néhány fotó elkészítése és a jóleső falatozás!

4 megjegyzés:

  1. Mi az a borítófólia? És mire való? Minden más érthető :) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Jogos, Edó, köszi a kérdést. A borítófóliát más néven vax papírnak vagy tortacelofánnak is hívják, papírboltban lehet venni. Az a funkciója, hogy gyönyörűen egybentartja a tortát. Talán az ilyen hagyományos, rétegelt tortáknál nem is annyira lényeges, de a mousse-tortáknál már nagy jelentősége van, mert nélküle egész egyszerűen szétcsúszhat a sok krém.

    VálaszTörlés
  3. Én elkészítettem a hétvégén, nagyon finom lett. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés