2015. december 13., vasárnap

Karácsonyi készülődés

Úgy határoztam, hogy idén süticsomagokkal lepem meg a körülöttem élő embereket, ezzel mondok nekik köszönetet vagy építem velük a kapcsolatot. Így aztán jut a környéken élő barátaimnak, a néninek, aki távollétemben kiszellőztette a lakást, vagy Ildinek, aki Maszat babysittere lett, a szomszédoknak, a könyvtárosoknak, de viszek az Írottkő Natúrparkért Egyesületbe és a Látogatóközpontba is. Valószínűleg olyan rokonoknak is jut, akiknek különben nem szoktam ajándékot adni. Hátha örülnek neki. :) Ezek a kész csomagok:


Hogy mit tartalmaznak ? A következőket:


Vaníliakifli

Linzerkarika
Diós makroncsók
Diós makroncsók linzer talppal
Mézeskalács
Kókuszos habcsók
Moszkauer 

Következzen először a Kókuszos habcsók receptje unokatestvérem, Rita kérésére:

200 g kókuszreszeléket sütőben enyhén megpirítunk. 4 tojásfehérjét félkemény habbá verünk, majd kisebb adagokban hozzákeverünk 150 g kristálycukrot, kicsi fahéjat és amikor már kemény a hab, pár csepp mandulaaromát is. Belekeverjük a kihűlt, illatos kókuszt. Apró halmokat formázunk nyomózsák segítségével egy sütőpapíros tepsire (esetleg kiskanállal kiszaggatjuk). Légkeveréses sütőben 110 C-on szárítjuk kb. 20-25 percig. Kihűlés után csokiba mártjuk. 

4 megjegyzés:

  1. Sós keksz
    Hozzávalók:
    Fél csésze dió durvára aprítva, háromnegyed csésze rozsliszt, kétszer fél csésze zabpehely, 1 tojás, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál reszelt sajt, csipet bors, csipet só, csipet szódabikarbóna.
    A diót közepesre őröljük (ne legyen nagyon apró), elkeverjük a rozsliszttel és az egyik adag zabpehellyel, és még együtt is daráljuk egy kicsit, majd tovább elegyítjük a szódabikarbónával, borssal, sóval, valamint az egészben hagyott zabpehellyel is. Hozzáadjuk a vajat, tojást, reszelt sajtot és betesszük a hűtőbe. Félóráig hűtjük, hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit megpuhuljon.
    Ekkor sütőpapíros tepsibe adagoljuk: egy-egy evőkanálnyi mennyiséget halmozunk a papírra, kis közöket hagyva a kekszek között, tallér formájúra nyomkodjuk, alakítjuk a kanállal, és 22-25 perc alatt megsütjük.

    VálaszTörlés
  2. és akkor az édesnek a recepje:
    Mézes-mazsolás keksz
    Hozzávalók:
    Fél csésze dió durvára aprítva, háromnegyed csésze rozsliszt, kétszer fél csésze zabpehely, 1 tojás, 2 evőkanál vaj, negyed csésze mazsola, ízlés szerint méz, fahéjcsipet szódabikarbóna.
    A diót közepesre őröljük (ne legyen nagyon apró), elkeverjük a rozsliszttel és az egyik adag zabpehellyel, és még együtt is daráljuk egy kicsit, majd elegyítjük a szódabikarbónával, fahéjjal, mazsolával, valamint az egészben hagyott zabpehellyel is. Hozzáadjuk a vajat, tojást, mézet és összekeverjük. Begyújtjuk a sütőt, a tepsibe sütőpapírt terítünk és a hűtőben még 5-10 percig hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát.
    Ekkor a sütőpapíros tepsibe egy-egy csapott evőkanálnyi mennyiséget halmozunk, kicsit szétterítjük hideg vízbe mártott kanállal, kis közöket hagyva a kekszek között és 20-22 perc alatt megsütjük.
    A tetejére tehetünk negyed diógerezdeket, vagy egy-egy szem meggybefőttet.

    Ebből a mennyiségből 16-18 db lesz, attól is függően, hogy mekkorák a kekszek.

    VálaszTörlés
  3. Filcsim, itt is megköszönöm a kókuszos receptet!
    A kekszek mellett még a múlt héten találtam ki egy egészséges gyümölcskenyeret...

    VálaszTörlés