Rendben, a charlotte-ot még csak ismerjük: Magyarországon leginkább a lekváros piskótatekerccsel kirakott félgömb alakú változattal találkozhatunk, mely belül csokoládés vagy gyümölcsös tejszínkrémet rejt. Mutatós, az íze nem rossz, de azért nem az igazi.. Merthogy az igazi és eredeti (legalábbis tudomásom szerint) az bizony a Charlotte Russe. Az egyszerűbb változat alapja babapiskóta és vaníliás krém és kb. 10 perc alatt össze lehet dobni. Nyilván, én a bonyolultabb változatot részesítem előnyben! :D
Babapiskóta házilag (ladyfingers)
Hozzávalók:
7 tojásfehérje (210 g)
65 g kristálycukor
100 g liszt
35 g kukoricakeményítő
5 tojássárgája (100 g)
1 csomag vaníliáscukor
A tojásfehérjéket a kristálycukorral keményre, fényesre verjük. A tojássárgáját a vaníliáscukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan a fehérjéhez forgatjuk. A lisztet és a keményítőt összeszitáljuk és határozott mozdulatokkal ezt is a masszához adjuk. Fontos, hogy ne törjük össze a fehérjét!
Nyomózsákba töltjük és úgy nyomjuk ki a sütőpapírra, hogy a kész babapiskóták majd összeérjenek. Kb. 8 cm magasak legyenek, és lehetőleg 2 sort nyomjunk belőlük, mert felállítva ezzel béleljük ki belülről a tortaformát.
A maradék masszából 2 akkora korongot nyomunk ki, amekkora a tortánk alapja.
Fontos! Sütés előtt meghintjük porcukorral, pár percig várunk, míg elolvad rajta, majd újra meghintjük. 210 C-on 9-11 percig sütjük, résnyire nyitott sütőajtónál.
Bajorkrém (Bavarian cream)
Hozzávalók:
3 tojássárgája (60 g)
60 g kristálycukor
9 g kukoricakeményítő
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje
3 g zselatin (1,5 lap), amit hideg vízbe áztatunk
citromhéj
1 evőkanál citromlé
3,5 dl tejszín habbá verve
Először vaníliasodót készítünk. A tejet, tejszínt, citromhéjat, citromlét, vaníliát és 20 g cukrot lassan felforraljuk. A többi cukrot (vagyis 40 g-ot) kikeverjük a tojássárgájával és a keményítővel. Lassan adagolva, állandó keverés mellett hozzáadjuk a felforrt tejszínes tejet. Visszatesszük a főzőlapra és kb. 85 C-ig melegítjük (addig amíg elég sűrű ahhoz, hogy a kanalat bevonja). Vigyázzunk, hogy ne forraljuk túl, mert kiikrásodhat. Hozzáadjuk a zselatint, majd a citromlevet is.
Lehűtjük, majd a felvert tejszínt részletekben hozzákeverjük.
Összeállítás
A tortát kibéleljük a babapiskóta csíkokkal és egy koronggal. A krém felét beletöltjük és ízlés szerinti mennyiségű és fajtájú gyümölccsel szórjuk meg (én epret, málnát, áfonyát tettem bele). Jöhet a másik korong, a krém másik fele és még több friss gyümölcs, amiket áthúzhatunk egy vékony zselatinréteggel.
Nagyon könnyű és friss édesség, remélem, ízleni fog!
Valamikor a nyolcvanas évek elején találkoztam először a Charlote-val. Még nem volt kapcsos tortaformám,de akkoriban papírdobozban árusították a babapiskótát. Én ebből eszkábáltam egy kerek formát. Az aljára is babapistótát tettem úgy, hogy amikor a krémet rátöltöttem és összeértek addigra kitöltötte az alját. Készítettem vaníliapudinggal és őszibarackkal, almával, de csokissal is, abba inkább meggyet tettem és a tetejét is díszítettem. Persze ezek ilyen amatőr próbálkozások voltak, és nem ilyen professzionálisak, mint a Tiéd kis Filim. :)
VálaszTörlés(Remélem elmegy, mert nem tudom milyen profilt jelöljek ki :) )
Bocsánat, nem írtam alá: Rita
VálaszTörlésJól hangzik, Rita, és minden bizonnyal időtakarékosabb megoldás, mint az enyém! :)
VálaszTörlés