Amikor a Rydal főszakácsát, James-t kérdeztem a szülinapi torta kívánságáról, csak annyi mondott, hogy jó csokis legyen. Pl. Mississippi mud pie...
Még jó, hogy egy hónappal előbb kérdeztem meg, így bőven volt időm kitalálni, hogy hogyan is akarom majd elkészíteni. A díszítésen is sokat törtem a fejem, de végül fürdőző kismalacok kerültek a csokitengerbe: óriási sikert aratott!
A torta három részből áll: kakaós keksz alap, csoki mousse, csokiszósz.
Kakaós keksz alap, avagy a házi Oreo elkészítése
Hozzávalók:
225 g vaj
65 g porcukor
1 csomag vaníliáscukor
255 g átszitált liszt
65 g kakaó
fél teáskanál sütőpor
fel teáskanál só
1 tojásfehérje
A vajat a porcukorral és vaníliáscukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat hozzáadjuk, végül belekeverjük a tojásfehérjét is. Mivel jelen esetben sütialapnak készült, nem szúrtam ki kekszformával, de természetesen házi Oreónak is megsüthetjük. Ebben az esetben a töltelékhez kikeverünk 120 g vajat 250 g porcukorral, és ezzel töltjük a kekszeket.
Na, de vissza a csokitortához!
A kihűlt tésztát összemorzsoljuk 100 g olvasztott vajjal, majd a tortaformába simítjuk. 15 percig sütjük 150 C-on, majd kihűtjük.
Csokimousse
Hozzávalók:
50 g vaj
100 g étcsoki
3 tojás
2 evőkanál barnacukor
vaníliakivonat (vagy vaníliáscukor)
2 evőkanál kristálycukor
A csokit és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd picit kihűtjük. A tojássárgájákat a barnacukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a vajas csokit. A tojásfehérjéket a kristálycukorral keményre verjük. Egyharmadát a csokis masszához adjuk, majd nagyon óvatosan a többit is beleforgatjuk. A csokis kekszalapra öntjük, és 30 percig 150 C-on sütjük.
Csokiszósz
Hozzávalók:
100 g étcsoki
3 dl tej
3 tojássárgája
55 g kristálycukor
15 g kukoricakeményítő
1 evőkanál kakaó
1,5 dl habtejszín
A csokit gőz fölött megolvasztjuk. A tejet forráspontig hevítjük. A tojássárgájákat a cukorral kikeverjük, majd óvatosan, folytonos keverés közben hozzáönjük a forró tejet. A keményítőt 1 evőkanál vízzel elkeverjük, majd a tojásos-tejes masszához adjuk, a kakaóval és a liszttel együtt. Az egészet felforraljuk és még mindig kevergetve kb. 2 percig főzzük. Belekeverjük az olvasztott csokit és kihűtjük.
A tejszínt lágy habbá verjük és a hideg, átlazított csokis krémhez adjuk.
A csokimousse tetejére öntjük.
Bármivel díszíthetjük, tejszínhabbal, vagy akár csak kakaóporral is, de én malackákat gyúrtam Unidecből, illetve az Angliában oly' népszerű flake-ből farakást is készítettem nekik. A lényeg az, hogy ne rakjuk őket túl korán a csokiszószra, hiszen nem búvárkodó, hanem dagonyázó kismalacokat szeretnénk látni..
Jó volt látni, ahogy James meglepődött és őszintén örült a szülinapi tortájának. Az ilyen pillanatok kárpótolnak a rengeteg mosogatásért is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése