2016. március 6., vasárnap

New York cheesecake, avagy "sajttorta originál"

Ez a torta a drága Ha-eunnak készült, szintén szülinapra (a Rydal Hallban közel 1 évig én voltam a szülinapi torták meggyártója). Az ő kívánsága volt, nekem nem jutott volna eszembe, de aztán akkora sikert aratott, hogy kénytelen voltam újra megsütni. Persze, nem bántam annyira. :P
A receptet a BBC Good Food honlapján találtam, és picit módosítottam rajta (pl. kevesebb krémsajtot teszek bele). Sajnos, Magyarországon ez elég drága hozzávaló, a kalóriatartalma pedig az egekben van, de ha van elég családtagunk, barátunk, szomszédunk, akkor fejenként úgyis csak egy kis szelet jut.


Kekszalap egy 23 cm-es tortaformához:
200 g zabkeksz morzsa
70 g olvasztott vaj
1 tk barna cukor
A felolvasztott vajon felhevítjük a kekszet és a cukrot. Belenyomkodjuk a tortaforma aljára és 10 percig sütjük 160 fokon.

Sajttöltelék:
900 g natúr krémsajt (Philadelphia, ha meg tudjuk engedni magunknak, vagy Milfina soft cheese az Aldiból)
150-200 g kristálycukor (ízlés szerint)
3 ek liszt
csipet só
fél citrom leve és héja
1 cs vaníliás cukor
3 egész tojás
1 tojássárgája
1 dl tejföl

A krémsajtot alacsony fokozaton kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a sót. Tovább krémesítjük, de csak addig, míg egyneművé nem válik a massza. Ezután jön hozzá a vaníliás cukor, citromlé és citromhéj. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a sárgáját, majd a tejfölt is. Vigyázat, nem szakad túlkeverni, mert ha sok levegő kerül bele, szét fog repedni a teteje!
A sütőforma oldalát kikenjük vajjal és beleöntjük a masszát. A tetejének a lehető legegyenletesebbnek kell lennie. Két fázisban sütjük: először 10 percig 200 fokon, majd 25 percig 90 fokon (légkeveréses sütőben). Akkor van kész, amikor a közepe még picit "mozog". 
Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hűtjük ki. Mindezt ismét azért, hogy ne repedjen szét a teteje.

Tejfölöntet
1 dl tejföl (alacsonyabb zsírtartalmú)
1 tk cukor
2 tk citromlé

A hozzávalókat jól elkeverjük és a kihűlt tortára öntjük. 

Érdemes egy éjszakára hűtőben hagyni, hogy jól átérjenek az ízek, de nekem erre nem volt időm és 1 óra hűtés után már ettük is. Az utolsó morzsáig elfogyott, tényleg nagyon finom!























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése